piątek, 8 stycznia 2016

SŁODKO-KORZENNA CUKINIA. CZYLI ANY PORANNE OŚWIECENIE SMAKOWE

Uwielbiam gotować. Niestety, szczerze mówiąc, poza codziennymi śniadaniami, robię to rzadko. Natomiast moje poranne posiłki są na tyle dostosowane do moich wyrobionych preferencji smakowych i ograniczonych produktów, że zazwyczaj kończy się na dwóch, trzech wariantach. Owsiance, omlecie lub plackach. Wszystko na słodko i zawsze owocowo. 

Dlatego, gdy dziś wstałam i natchniona pomysłem od dawna zapomnianym, czyli jajecznicy,  doznałam niespodziewanego olśnienia i wymyśliłam coś zupełnie niestandardowego.



Jajka, cukinia, miód, cynamon, suszone pomidory i sól. Co łączy tych 6 składników? Przepyszne doznania smakowe, w bardzo prostej i szybkiej propozycji śniadaniowej, obiadowej lub kolacyjnej. 
 W moim przypadku w formie jajecznicy. Jednak z tych składników można przyrządzić również omlet, jajka sadzone z tymi dodatkami lub, pomijając jajka, wegetariańską (lub jeśli zastąpimy miód syropem klonowym lub z agawy, wegańską) potrawkę. 

Posolona cukinia w towarzystwie słodyczy miodu i korzennego smaku cynamonu ma niezwykły, zaskakujący smak. Mnie smakowała bardzo. Jednak nie ukrywam, że po pierwsze bardzo lubię wszystkie te składniki, a po drugie uwielbiam eksperymentować i łączyć smaki. Kto nie jest do końca przekonany, niech spróbuje i rozwieje lub potwierdzi swoje wątpliwości. Kto lubi cukinię, sól, miód i cynamon, nie powinien się zawieść :)



Ale do rzeczy. Pora na przepis.

Składniki:
-2 jajka
-1/3 średniej wielkości cukinii
-2-3 pomidory suszone
-1/2 łyżeczki miodu (u mnie wielokwiatowy) lub w opcji wegańskiej: syrop klonowy/ z agawy
-cynamon (ilość wg uznania, ja dodałam dość sporo)
-1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Umyty kawałek cukinii przekrajamy wzdłuż na połowę, a potem kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do miski, zasypujemy solą i cynamonem, dodajemy miód i mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą z suszonych pomidorów. W tym czasie cukinia powinna lekko zmięknąć dzięki soli. Więc nie śpieszmy się z jak najszybszym rozgrzaniem patelni. Po ok 5 minutach wrzucamy cukinię na patelnię i ok 7-10 minut podsmażamy. W międzyczasie kroimy suszone pomidory i dodajemy do cukinii. Gdy jest już miękka i chrupka wbijamy na patelnię jajka i mieszamy do uzyskania preferowanej konsystencji. Gotowe! :)

Mam nadzieję, że zaskamuje. Koniecznie dajcie znać jak wrażenia smakowe! :)  

 


-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz